Receptuur van: Menu oktober 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Snert

    • 3 zoete uien
    • 300 gram diepvries erwten
    • 1 dl gevogeltebouillon
    • witte peper

    Spek

    • 150 gram dun gesneden ontbijtspek
    • 1½ dl olijfolie
    • Fries roggebrood

    Mierikswortel

    • 2½ dl melk
    • 2½ dl yoghurt
    • 2½ gram agar agar
    • geraspte mierikswortel
    • zonnebloemolie

    Kabeljauw

    • 1 kg kabeljauw met huid

    Eindbewerking en presentatie

    • affilla cress

    Omschrijving

    Snert

    Snij uien in stukjes en bak rustig gaar zonder te laten kleuren in zonnebloemolie. Voeg doperwten en gevogeltebouillon toe en laat even opwarmen. Pureer in de Magimix en wrijf door een zeef. Breng op smaak met witte peper en zout.

    Spek

    Laat de flinterdunne plakjes spek in een laag olijfolie langzaam uitbakken zonder te donker te worden. Verkruimel het roggebrood tussen de vingers tot kleine bolletjes. Cutter het spek met olie tot glad met de staafmixer. Roer door de roggekorrels. Breng op smaak met witte peper.

    Mierikswortel

    Breng melk, yoghurt en agar agar aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes koken om de agar agar op te lossen. Roer mierikswortel naar smaak toe door de melk en laat 10 minuten trekken. Zeef de massa en breng op smaak met zout. Houd het warm en zuig op met een injectienaald. Druppel de massa in een bak met koude olie (bekken in bekken met ijswater) d.m.v. een injectiespuit. Zeef de “parels” uit de olie.
    Zeef de olie en zet met etiket weg. Reinig de injectiespuit zelf (niet naar de spoelkeuken)

    Kabeljauw

    Portioneer de kabeljauw en laat de stukjes op de huid langzaam bakken in een beetje olie. Als het huidje krokant is, de stukjes even omdraaien. Breng op smaak met zout en een beetje olijfolie.

    Eindbewerking en presentatie

    Leg een flinke lepel snert op een bord. Leg tegen de snert een stuk kabeljauw. Strooi er wat roggekorrels en mierikswortelparels over en decoreer met enkele takjes affilla cress.

    We drinken erbij:

    Il Borgo Azienda Agricola Centanni , DOC Faleria, Marche, Italië

    Voor de SNERT deze wijn met de druiven: : trebbiano 40%, passerina 30%, pecorino 30%
    Het familiebedrijf Centanni is een gedurfd project aangegaan: duurzame en biologische wijnbouw van traditionele, autochtone druivenrassen te verbinden met innoverende technieken en kunstzinnige design. Centanni is het eerste wijnbedrijf in Marche dat zijn wijnen met een glazenstopper (Vinolok) afsluit, als garantie voor een zuivere, frisse en kurkvrije wijn. Doe hem in een karaf. Meer lucht geeft hem meer soepelheid.