Receptuur van: Menu oktober 2014

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    CRUMBLE

    • 60 gram KIKKERERWTENMEEL
    • mespunt KOMIJNPOEDER
    • mespunt KERRIEPOEDER
    • 1/2 mespunt ZOUT
    • mespunt ZWARTE PEPER
    • mespunt KORIANDERPOEDER
    • 0,5 el OLIJFOLIE

    RAPEN

    • 15 MEIRAPEN
    • 4 el OLIJFOLIE
    • KNOFLOOK
    • ZOUT EN PEPER

    SESAMCRÈME

    • 1 EI
    • 1 el MOSTERD
    • 4 el CITROEN
    • 2 dl ZONNEBLOEMOLIE
    • TAHINI
    • 1/2 bos KORIANDER

    Omschrijving

    Kikkererwten crumble
    Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. Voeg net zoveel water toe tot een dikke pasta. Smeer de massa heel dun uit op bakpapier en bak 20 minuten in een oven van 180°C tot goudbruin en krokant. Laat afkoelen en breek de koek in stukken en bak nog eens 5 minuten op 180°C. Laat helemaal afkoelen en hak de stukken tot crumble (niet al te fijn).

    Rapen
    Maak de rapen schoon (schil ze indien gewenst) en snij in stukken zodanig dat er stukken van gelijke grootte ontstaan. Doe olijfolie, gesnipperde knoflook en peper en zout in een grote kom en hussel de rapen erin tot alles goed bedekt is met olie. Spreid de rapen over een gastroplaat en bak de rapen beetgaar in een oven van 200°C.

    Sesamcrème
    Maak mayonaise van het ei, mosterd, azijn en olie op de bekende manier in de beker met de staafmixer. Roer er naar smaak tahini door. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

    Eindbewerking en presentatie
    Trek een streep van een volle eetlepel sesamcrème over het borden. Maak een streep kikkererwten crumble dwars over de crème. Schik de rapen tegen het geheel aan. Versier met blaadjes koriander.

     

    2web

    WE DRINKEN ERBIJ: Alois Lageder Gewürztraminer Zuid Tirol/Italië
    Eén van de allerbeste wijnmakers in Italië. Hij is de man, zoals Hubrecht Duijker zegt, die berglucht weet te bottelen. Deze Gewürztraminer heeft prachtige aroma’s. Is helder strogeel van kleur met lichte oranje schitteringen. Fris, zuiver in de neus, florale (rozen, geranium) aroma’s en nuances van tropisch fruit. Medium body, vineus, fruitig en droog. Goed fris tot in de finale, met een elegant, delicaat bittertje na. Serveren: 12°C.
    De druiven zijn afkomstig uit wijngaarden in Magrè, Cortaccia, Termeno en het Isarco dal, op 300-550 meter hoogte. De bodem bestaat uit zand, kiezels en wat leem. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Leeftijd van de wijnstokken: 15-35 jaar.
    Korte koude inweking van de druiven voor het persen. Gisting in RVS tanks met temperatuurcontrole. 4 maanden opvoeding op eigen fijn bezinksel.