Receptuur van: Menu januari 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Pudding

    • 200 gram pandanblad
    • 1,2 Liter melk
    • 12 eierdooiers
    • 80 gram
    • 160 gram honing
    • rasp van 1 sinaasappel
    • rasp van 1 citroen
    • 16 Blaadjes gelatine
    • 12 eiwitten
    • 100 gram

    Bosbessensaus

    • 500 gram bosbessencoulis
    • 2 dl rode wijn
    • 100 gram

    Kokossaus

    • 5 dl kokosroom
    • 1 Liter slagroom

    Blauwe bessen

    • 500 gram blauwe bessen
    • 2 dl 1 op 1 siroop

    Omschrijving

    Pandanpudding

    Pureer de pandanblaadjes met melk in de Kenwood blender. Breng pandanmelk aan de kook en haal van het vuur. Laat 15 minuten trekkken en zeef de pulp uit de melk. Klop de dooiers met suiker, honing, sinaasappelrasp en citroenrasp schuimig en vervolgens de melk erdoorheen. Verhit de melk tot het begint te binden (75°). Zeef de melk, roer er de geweekte gelatineblaadjes er in op en zet de kom in ijswater. Klop de eiwitten op en voeg daarna de suiker toe. Vouw de eiwitten door de melk mengsel en verdeel het over vormpjes. Laat opstijven in de koeling.

    Bosbessensaus

    Breng alle ingrediënten aan de kook en laat even doorkoken. Zeef de saus en laat afkoelen in de koeling.

    Kokossaus

    Klop de kokosroom en slagroom op tot sausdikte. Zet in de koeling tot gebruik.

    Blauwe bessen

    Breng de siroop aan de kook en giet het over de blauwe bessen. Roer voorzichtig door elkaar zodat alle bessen bedekt zijn met siroop.

    Eindbewerking en presentatie

    Stort de puddinkjes uit de vormpjes. Hol ze wat uit en vul het holletje op met blauwe bessen. Leg de puddinkjes op een bord en schenk de sauzen er naast.

    We drinken erbij:

    Croft Pink Port

    Pandanpudding met cranberries vraagt om iets bijzonders en dat vonden we in deze pinkport. (Ook al een verrassing in het boek Het Festijn van Kaas & Wijn.)

    Het Porthuis Croft was de eerste die een rosé Port op de markt bracht. Deze Port wordt gemaakt door de druiven kort te laten inweken bij lage temperatuur en vervolgens het sap ook bij lage temperatuur te laten vergisten. Het is een port die niet houtgelagerd is en levendiger en frisser dan zijn rode broertje, met de verleidelijke geur en smaak van bessen en kersen. Koel serveren als apéritief of als dessertwijn. Alc. 19,5!!!