Receptuur van: Menu januari 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Appel

    • 3 dl rode wijn
    • 150 gram
    • 3 granny smith appels

    Sinaasappelsressing

    • 3 dl vers geperste sinaasappelsap
    • 3 stengels citroengras

    Misodressing

    • 1,5 dl misopasta
    • 1,5 dl water
    • 150 gram

    Mangocompôte

    • 1 mango
    • 1 rood pepertje
    • handvol korianderblaadjes
    • 1 sjalot
    • ½ dl water
    • 50 gram
    • wittewijn-azijn

    Garnaalrol

    • 15 tijgergarnalen 16/20
    • 15 loempiavellen
    • 4 norivellen

    Omschrijving

    Eén portie saus is altijd voldoende!

    Appel

    Schil de appels en snij er repen van ter grootte van de garnalen. Breng de wijn met suiker aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Voeg de appelrepen toe aan de wijn en laat opnieuw aan de kook komen. Haal van het vuur en zet in de koeling tot gebruik.

    Sinaasappeldressing

    Breng sinaasappelsap en citroengras aan de kook en laat 15 minuten trekken en iets inkoken. Zeef de saus en laat afkoeling in de koeling.

    Misodressing

    Maak een siroop van het water en suiker. Voeg de misopasta toe en laat 15 minuten trekken in iets inkoken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

    Mangocompôte

    Schil de mango en snij het vruchtvlees in kleine brunoise. Haal de zaadjes uit de rode peper en snij het piepklein in blokjes. Snij de korianderblaadjes klein. Bak de gesnipperde sjalot in een beetje olie glazig. Voeg water en suiker toe en laat opkoken. Haal van het vuur en roer de overige ingrediënten toe en laat afkoelen.

    Garnaalrol

    Haal de appelrepen uit de wijn. Pel garnalen en haal het darmkanaal eruit met een cocktailprikker. Leg op een ¼ stukje norivel een garnaal en een reep appel. Rol het geheel eenmaal op. Leg het pakketje op een loempiavel en maak er een loempiaatje van. Laat het staartje van de garnaal uit de het pakketje steken. Plak de rand van het loempiavel vast met een maïzenapapje.

    Eindbewerking en presentatie

    Frituur garnalen in olie van 170° tot goudbruin en krokant. Schep sinaasappel, miso en mangocompote op een bord. Snij garnaal doormidden en leg bij de saus. Dien samen op met de gefrituurde oester.

    We drinken erbij:

    Sylvaner 2009, Koeberlé Kreijer

    Bij de Appel-garnaalrolletjes en de gefrituurde oester in kataifideeg hebben we gezocht naar een wijn die deze totaal verschillende smaken aan zou kunnen en kwamen uit bij een sylvaner uit Rheinhessen. Deze heeft een rijke boog aan smaken en geuren: tikkeltje kruisbes, hooi, peren en karamel en de smaak van appel, perzik, bloemen en citroen. Mooie zachte ziltige zuren waardoor de oester er ook nog tegen kan.