Zeeuwse platte oesters gegaard in Champagne

1web

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

OESTERS

30 PLATTE OESTERS 0000
½ FLES CHAMPAGNE
1 BANAAN SJALOT
200 GR GEZOUTEN BOTER
200 GR ONGEZOUTEN BOTER

ZWARTE PEPER

½ OESTER-NORI VEL

WE DRINKEN ERBIJ:


La Villa Franciacorta
Emozione Brut
Lombardije – Italië

Oesters


Maak de oesters open en ruik bij elke oester de zee. Bewaar
het vocht en haal door een fijne zeef. Bewaar het oestervocht
in een spuitflesje.
Zet de Champagne op in een klein pannetje en warm de
oesters hierin op. Houd je vingertoppen in het pannetje en
wanneer het te heet word (ongeveer 50°C) voor je vingers de
oesters uit de Champagne halen.
Kook de champagne in tot 1/3. Monteer de champagne naar
smaak met de twee boters.

Eindbewerking en presentatie


Snijd de sjalot ragfijn. Snij het nori velletje in ragfijne flinters.
Leg 2 oesters op een warm bord en draai hier zwarte peper
over. Verdeel een beetje sjalot over de oesters. Schenk twee
eetlepels saus rondom de oesters. Decoreer met wat nori.

De wijn


Oei oei oei wat een goddelijk gerecht… klein, maar o zo fijn
om het nieuwe jaar mee te beginnen. Dus daar ook maar een
top bubbel bij: wij zeggen: champagne op z`n mooist, maar
dan uit Italië. Algemeen geldt Franciacorta als de top in Italië
op het gebied van mousserende wijnen. Fraaie mousserende
wijn met een pittig aroma van fris fruit, iets toast en licht
gerijpte tonen. De smaak zet sappig, friszuur in en eindigt
krachtig en evenwichtig.
De Villa Brut is gemaakt van 85% chardonnay, 10% pinot
nero en 5% pinot bianco druiven. De druiven worden
volledig biologisch verbouwd en na de handmatige pluk
vergist. De flesgisting en rijping duurt ongeveer 30 maanden!
Hierdoor ontstaat een fijne mousse en grote complexiteit.
In alle wijngidsen de hoogste waardering. Gambero Rosso:
hoogste waardering 3 glaasjes 2009 De Grote Hamersma
2015 – 9