Ingrediënten

Bereiding

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER DE WIJNEN

NAAM LEVERANCIER: ART OF WINES

KRUIDENBRIOCHE
HARINGTARTAAR, APPEL, MOSTERDIJS

Sabaté i Coca Corpinnat Mosset Brut Nature 2020

Dat was even een schrik voor de wijncie toen het mosterdijs enorm dominant was en ook de haring veel meer weerstand gaf aan dat wat we hadden uitgekozen.
Het is onhandig om met een oude jenever te beginnen, maar als je dit gerecht thuis maakt zeker doen. Wij hebben nu gekozen voor een Champagne, die geen champagne genoemd mag worden. Van biologische, handgeplukte druiven. Rijk en complex dankzij 38 maanden flesrijping. Onder het motto: “Champagne past bij alles” is het ook nu genieten geblazen.
Elf vooraanstaande Cavaproducenten hebben zich verenigd in ‘Corpinnat’. Middels hun strenger gereglementeerde werkwijze onderscheiden ze zich van mastodonten als Freixenet en Codorníu. Hun mousserende wijnen worden volledig in de eigen kelders van de leden gemaakt, van uitsluitend zelf verbouwde, met de hand geplukte en biologische druiven.
Zo ook bij Sabaté i Coca, dat met de beeldschone Mosset een werkelijk fantastische mousserende witte wijn maakt van de traditionele xarel-lo-, macabeo- en parelladadruiven. Dankzij minimaal 38 maanden rijping in de fles heeft deze Brut Nature mooie brioche-tonen en een prachtige milde aanzet. Denk aan Vintage Champagne, maar dan uit Catalunya en voor een fractie van de prijs.

LANGOUSTINE, ASPERGE

Bodegas Abadía de San Quirce Rueda Sobre Lías Verdejo 2024

Bij de tweede gang ging het alweer mis. Natuurlijk kwam dat ook door de ter plekke bedachte bisque (Wij zijn altijd een voorstander van alles gebruiken in de keuken/niks weggooien) maar hier hadden we niet op gerekend. Maar ook als deze weggelaten wordt, dan nog sneeuwde de delicate smaak van de wijn een beetje onder. De bisque heeft de definitieve versie van het gerecht niet gehaald.
We hebben nu een verdejo en die gaat het zeker een stuk beter doen. (Advies van Gaston: stem bij het koken het gerecht af op de wijn!
Behalve overtuigende Ribera del Duero’s, maakt Abadía de San Quirce ook deze heerlijke Verdejo, en wel van druiven uit de naburige Ruedastreek. Beide wijngebieden worden verbonden door de rivier de Duero, maar Ribera legt zich vooral toe op rode wijn, Rueda op witte.
Wijnmaakster Diana Moreno Grávalos laat de verdejodruiven ’s nachts plukken. Dit zorgt ervoor dat de druiven rond een temperatuur van vijf graden blijven en daardoor in optimale staat de kelder bereiken. Dit is van belang voor zoveel mogelijk aromatische expressie in de wijn. Eenmaal in de kelder volgt de vergisting in roestvrijstalen tanks. Hierna rijpt de wijn gedurende drie maanden op de gisten (sobre lías), wat zorgt voor extra vulling en smaakintensiteit.

DUBBELE ENTRECÔTE, ASPERGES

Quinta da Romaneira Douro Sino da Romaneira Douro – Portugal

Bij zo`n klassiek vleesgerecht zochten we een klassieke wijn. Een topper uit de Bordeaux zou hier geweldig bij passen, maar ja… zoek die maar eens voor een CCA-prijs.
Gelukkig hebben we een topper gevonden, maar dan uit Portugal. Deze wijn wordt onder de hoede gemaakt van Cristian Seely, tevens verantwoordelijk voor diverse beroemde châteaux in Bordeaux: Château Pichon Baron (Pauillac, Bordeaux), Château Suduiraut (Sauternes, Bordeaux), Château Petit-Village (Pomerol, Bordeaux), Château Pibran (Pauillac, Bordeaux).
Hij heeft als missie aan te tonen dat het Douro-terroir buitengewoon geschikt is voor het maken van wereldklasse rode wijn, die zich kan meten met Bordeaux of Bourgogne.
De Sino da Romaneira is geheel naar het voorbeeld van de beroemde Cru Classé Bordeaux gemaakt als Romaneira’s tweede wijn. De druiven Touriga Nacional, Tinto Cão, Touriga Franca, Tinta Roriz vergisten in roestvrijstalen tanks, waarna de wijn in eikenhouten vaten rijpt. Dit zorgt ervoor dat de Sino fruitiger blijft en jonger toegankelijk is dan grote broer Quinta da Romaneira. En z’n naam? Die ontleent de wijn aan de bel (sino) die aan de toegangspoort van het domein hangt.
Robijnrode wijn met een verfijnde geur van pruim, zwarte bes, laurier en cederhout. Sappig en vol in smaak met rijp fruit, evenwichtige frisheid en soepele tannines. Nuances van munt en cacao in de aanhoudende finale.
(Geen slok voor of na een asperge! Bovendien is decanteren aanbevolen omdat de wijn nog heel jong is en wel wat zuurstof kan gebruiken).

PANI PURI MET KAAS

Domaine Coussin Côtes de Provence La Croix du Prieur Rosé
Provence – Frankrijk

Altijd moeilijk om na zo`n vleesgerecht met stevige rode wijn, terug te gaan in intensiteit bij dit salade/kaas gerecht. Men kan de rode wijn doordrinken (voor de roodliefhebber, maar na een slokje water of een stukje brood kan ook rustig overgestapt worden naar de rosé van Domaine Cousin van de familie Sumeire.
Zij staan bekend als een van de vooraanstaande wijnproducenten van de Provence. Om nóg beter te worden, is de familie bezig met een volgende, grootschalige kwaliteitsslag. Broer en zus Olivier en Sophie Sumeire verleggen de focus naar meer terroirgetypeerde wijnen. Dit doen ze door uitsluitend nog wijnen te produceren van hun drie châteaux in de Provence. Château Coussin bevindt zich vlakbij Trets en de Mont Sainte-Victoire. Hier maken de Sumeires onder meer de verfijnde La Croix du Prieur Rosé. De grenache, syrah en cinsault plukken ze in een wijngaard met een bodem van kalk en klei.
Eenmaal in de kelder vergist het sap na de persing van de druiven bij koele temperatuur, om zoveel mogelijk van de verfijnde fruittonen te behouden. Dat is zonder meer gelukt. Een zeer aangename rosé, fruit, subtiele kruidengeuren, zonnig plezier, sierlijke zuren. Licht zalmroze wijn met een sprekende geur van bosaardbei, watermeloen, perzik en anijs. Prima aansluitend bij de bramen en de kaascrème.

ATSINABAVAROIS, RUM-IJS, AFTER EIGHT

Mirabelle de la Jaubertie Monbazillac – Bergerac – Frankrijk

Dit was een makkie voor de wijncie. Zoet, zoet, zoet en chocolade. Deze betaalbare achterneef van de Sauternes glijdt erin als Gods woord in een ouderling.
Wat een prachtige zoete witte wijn van Hugh Ryman, eigenaar en wijnmaker van Château de la Jaubertie. Een klein deel van de witte druiven wordt niet geoogst voor de productie van droge witte wijn, maar blijft langer aan de stok rijpen.
De vochtige omstandigheden in het naseizoen bespoedigen de ‘pourriture noble’ nobele rotting) waarbij de druiven verschrompelen en in smaak concentreren. De zeer lage opbrengst zorgt voor een magnifieke zoete wijn die uitermate goed past bij deze mooie afsluiting van de avond.
Druivenrassen: 65% Sémillon, 25% Sauvignon Blanc, 10% Muscadelle
Met Emilie Bontemps, die Jaubertie uitstekend weet te vertegenwoordigen