Ingrediënten

TERIYAKISAUS

200 g shiitakes
200 g oesterzwammen
200 g beukenzwammen
200 g kleine champignons
200 ml sojasaus
200 ml mirin
200 ml sake
5 tl suiker
5 tl aardappelzetmeel

TONIJN

1,5 kg tonijnfilet
Aardappelmeel
Zout, peper
Kewpie mayonaise
wasabipasta

GROENTE

1 grote prei
500 g bimi
3 el zonnebloemolie
7 tenen knoflook
10 uien

 

Tonijnsteak met paddenstoelen

Bereiding

TERIYAKISAUS

Veeg het zand van de paddenstoelen.

Snij alle paddenstoelen grof.

Breng de sojasaus, mirin, sake en suiker in een pan aan de kook.

Meng 5 eetlepels water met 5 theelepel aardappelzetmeel en roer dit in delen door de saus.

Verwarm nog 1 minuut.

Voeg de paddenstoelen toe aan de saus en verwarm 3 minuten.

Haal de pan van het vuur.

TONIJN

Bestrooi de tonijn met een snufje zout, zwarte peper en het aardappelmeel.

Maak van de minder mooie delen een tartaartje.

Maak dit aan met wat mayonaise en wasabi.

GROENTE

Snij de prei in flinterdunne reepjes en doe in ijswater.

Snij de bimi in mooie stukjes.

Kook de bimi 1 minuut in gezouten water. Dompel ze direct onder in ijswater.

Snij de knoflook in dunne plakjes.

Snij de uien in dikke ringen.

Verhit de zonnebloemolie in een wok of koekenpan op laag vuur en bak de plakjes knoflook 3 tot 5 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.

Haal met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Laat de pan op het vuur staan. Bak de uienringen in de knoflookolie in 4 minuten per kant goudbruin. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

PRESENTEREN

Schroei de tonijn in de knoflookolie rondom dicht. Voeg wat teriyakisaus toe en bak nog 30 seconden.

Snij de tonijn in plakken.

Leg de uienringen op een bord.

Plaats de tonijn er op.

Schep er de paddenstoelen in teriyakisaus naast en garneer met de krokante knoflook, bimi en prei.