Ingrediënten
TARTELETTE
125 gram patentbloem
75 gram boter
1/2 theelepel zout
1/2 ei
1 eetlepel koud water
Spliterwten
GEBRANDE MISO
65 g miso
4 el sake
3,5 els mirin
60 g boter
50 g honing
1,5 el sesamolie
AUBERGINECRÈME
1 aubergine
1 el olijfolie
50 g gebrande miso
5 g basilicumblaadjes
2 el olijfolie
2 tl witte balsamico
RATATOUILLE
1/2 aubergine
1 kleine venkel
1 kleine prei
1/2 ui
2 el olijfolie
ZALM
500 g zalm
aubergineschillen
4 el bloem
zonnebloemolie
GARNITUUR
Bereiding
TARTELETTE
Mix bloem, boter in kleine stukjes, zout, ei en water tot een deeg.
Voeg eventueel wat water toe als het deeg te korrelig blijft.
Pak het deeg in in folie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Vet de tartelette vormpjes in met bakspray.
Rol het deeg na een half uur uit tot ongeveer 2 mm dik.
Portioneer het deeg in 15 stukjes en doe in de minimuffinvormpjes.
Snijd de randjes netjes af.
Bak het blind (met erwten) op 180 gr C. in ongeveer 15 min goudbruin.
Laat afkoelen en los uit de vormen.
GEBRANDE MISO
Verwarm de oven voor op 150 gr C.
Smeer de miso dun uit op een met bakpapier beklede bakplaat en doe het in de oven voor 15 minuten of tot de miso een donkere kleur heeft gekregen.
Kook ondertussen de sake en mirin in een steelpannetje op middelhoog vuur in tot de helft en zet apart.
Maak het pannetje schoon en laat de boter er in smelten op laag vuur tot het bruin begint te worden.
Doe de boter bij de sake samen met de gebrande miso, honing en sesamolie.
Blender het met een staafmixer glad en zet apart.
AUBERGINECRÈME
Schil voor de aubergine crème de aubergines en bewaar de schillen.
Snijd de aubergines in lange dunne plakken van een halve cm en meng met de olijfolie.
Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en bak de aubergines rondom gaar.
Doe de gare aubergine plakken telkens in een kom met een bord erop zodat ze nog iets verder kunnen stomen.
Doe de aubergineplakken samen met het gebrande misomengsel, basilicum, olijfolie en de witte balsamico in een maatbeker en blender met een staafmixer helemaal glad.
RATATOUILLE
Schil voor de ratatouille de aubergine en bewaar de schillen.
Was de prei en venkel en snijd in zo klein mogelijke blokjes samen met de ui en aubergine.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de groentes circa 5 minuten tot beetgaar.
Breng op smaak met zout en peper. Zet apart
ZALM
Snij de aubergineschillen in heel dunne reepjes.
Wentel ze om in de bloem, schud het overtollige bloem eraf en frituur ze tot de olie niet meer bruist. Besprenkel met zout
Snijd de zalm in één centimeter dikke plakken, gebruik een uitsteek ring dezelfde maat als de cupjes en steek 15 rondjes uit de zalm.
Leg de rondjes zalm op een bakplaat, bestrooi met een snufje zout en brand met een gasbrander de bovenkant totdat deze mooi kleurt.
PRESENTEREN
Doe een dotje crème in elke tartelette, gevolgd door een lepel ratatouille, een stukje gebrande zalm, nog een dotje van de auberginecrème en garneer met een paar gefrituurde aubergine schillen.