Ingrediënten

TARTE TATIN

15 PLAKJES BLADERDEEG
1 KG RABARBER
200 G SUIKER
200 G BOTER
15 ALUMINIUM BAKJES

YOGHURTMOUSSE

300 G YOGHURT
75 G SUIKER
2 BLAADJES GELATINE (7 GRAM)
150 G SLAGROOM

RABARBERCHIPS

2 STENGELS RABARBER
100 G SUIKER
100 G WATER

Rabarber

Bereiding

Tarte tatin

Zorg dat het bladerdeeg nog bevroren is. Snij de rabarber in 2 cm staafjes. Verhit boter met suiker heel rustig tot een blonde karamel. Lepel een lepeltje karamel in de aluminium bakjes en vul de bodem met staafjes rabarber. Steek rondjes bladerdeeg iets groter dan de grootte van de bakjes uit en prik er flink wat gaatje in met een vork. Bedek de rabarberbakjes met de bladerdeeg en druk de randen aan. Bak de tarte tatins 20 minuten af in een oven van 200°C. Haal de bakjes uit de oven en snij de randen los. Laat afkoelen tot handwarm en stort de tarte tatins op de borden.

Yoghurtmousse

Week de blaadjes gelatine (als je blaadjes gebruikt). Verwarm een beetje yoghurt en los de gelatine erin op. Roer er de rest van de yoghurt door. Laat 30 minuten opstijven in de koeling. Klop de slagroom stijf en spatel door de yoghurt. Laat opstijven in de koeling tot gebruik.

Rabarberchips

Snij plakjes van 10-12 cm van de rabarber met behulp van een dunschiller. Breng water met suiker aan de kook en roer tot de suiker opgelost is. Leg de plakjes los van elkaar op een stuk bakpapier en kwast ze in met de siroop. Droog de plakjes tot krokant in een oven van 90°C.

Eindbewerking en presentatie

Leg een tarte tatin midden op de borden. Plaats een quenelle yoghurtmousse tegen de taartjes. Versier met rabarberchips.

We drinken er bij

Moscato Rosa Di Monte Torre Producent: Azienda Agricola Gorgo

Het fris-zoete nagerecht zou een ware puzzeltocht naar de juiste wijn opgeleverd hebben als we niet toevallig tegen deze Moscato Rosa aan waren gelopen.
Beter kun je je niet bedenken bij dit gerecht. Ook uit Veneto
De wijngaarden waar de druiven voor deze Rosa Monte Torre vandaan komen liggen in het zuidelijke deel van Veneto.
Deze rozenmuskaat is een van de vele varianten van de muscat druif. Het wordt voornamelijk in Noordoost Italië verbouwd onder de naam moscato rosa of rosenmuskateller, omdat het heel karakteristieke rozen aroma’s heeft. Het is geen gemakkelijke druif, mede omdat het door moeilijke bestuiving weinig volle trossen voortbrengt. De opbrengst is daardoor extra laag. Door te kiezen voor een wat hogere ligging op de Monte Torre heuvel (ca. 130 m boven de zeespiegel) verkrijgt men overrijpe en bijzonder aromatische druiven die een heel aangename, harmonieuze en mild frisse wijn geven.