Ingrediënten

GROENTEBOUILLON

250 GR UI
150 GR BLEEKSELDERIJ
150 GR WORTEL
150 GR VENKELKNOL
3 TENEN KNOFLOOK
12 ZWARTE PEPERKORRELS
8 JENEVERBESSEN
2 STERANIJS
1 EL KORIANDERZAADJES
2 LAURIERBLAADJES
ENKELE TAKJES TIJM
HANDJE PETERSELIE
1 FLES WITTE WIJN
1 CITROEN

PREI

600 GR GROEN VAN PREI
500 ML GROENTEBOUILLON
1 TL ROZEMARIJNNAALDJES
2 LAURIERBLAADJES
1 DL OLIJFOLIE
PREISOEP
1 KG WIT VAN PREIEN
400 GR AARDAPPELS
1 LAURIERBLAD
1 EL SCHIL VAN ZOUTE CITROEN
1,5 LT GROENTEBOUILLON
KOOKVOCHT VAN PREI

KIKKERERWTEN

300 GR KIKKERERWTEN
300 GR RIJST
200 GR CASHEWNOTEN
4 EL YOGHURT
1 EL CITROENSAP
2 TL CITROENRASP
¼ BOS MUNT
4 EL BIESLOOK
1 EL BAKPOEDER
BLOEM

LIMOENEN
HARISSA
ARGANOLIE

Preisoep

Bereiding

Groentebouillon

Doe ui, bleekselderij, wortel, venkel en knoflook in de Magimix en pulse tot alles fijn is. Doe in een pan met alle andere ingrediënten en 3 liter water. Breng aan de kook en voeg de in plakjes gesneden citroen toe laat 15 minuten trekken. Zeef de bouillon.

Prei

Snij het groen van de prei in de lengte doormidden en spoel het zand eruit. Snij de prei in halve ringen en doe samen met de andere ingrediënten in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en stoof in 20 minuten gaar in een oven van 180°C. Giet het kookvocht af en geef het door aan de soep.

Preisoep

Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Snij de prei in ringen. Stoof aardappels, prei, laurier en fijngesneden zoute citroen 5 minuten zonder te kleuren in olijfolie. Voeg bouillon en kookvocht van de prei toe en kook 10-15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Haal het laurierblad eruit en draai helemaal glad in de blender. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.

Kikkererwten

Kook de kikkererwten en rijst gaar. Doe alle ingrediënten behalve het bloem in de Magimix en pulse tot een grove pasta maar niet helemaal glad. Maak kleine bolletjes ter grootte van een knikker en wentel in bloem. Bewaar de bolletjes in de koeling tot vlak voor opdienen. Frituur de bolletjes enkele minuten op 180°C tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Eindbewerking en presentatie

Verdeel de prei in hoopjes over de borden. Leg een klein theelepeltje harissa op de hoopjes. Verdeel de soep over de borden. Knijp enkele druppels limoensap over de soep. Verdeel een eetlepel arganolie over de soep. Leg de kikkererwten in de soep en dien direct op.

We drinken er bij

St. John's Road Eden Valley Gee Whiz Tram Driver Traminer-Riesling

We zijn bij de keuze van de wijn uitgegaan van het schotse ei en kwamen bij deze idiote Australiër terecht. Phil Lehmann van St. John’s Road is een wijnmaker die wel in is voor een grapje: dat bewijst hij met de Gee whiz tram driver. Een bijzondere naam voor een bijzondere wijn. Gee whiz tram driver is Australische ‘slang’ voor de aromatische gewürtztraminerdruif. Vooral bekend uit de Alsace, maar via Duitse emigranten ook in de Eden Valley te vinden. De druiven zijn afkomstig van de koel en hooggelegen Riley wijngaard. Het merendeel vergist in roestvrijstalen tanks, terwijl ongeveer 20% verblijft in eikenhouten vaten voor extra rondeur en complexiteit in geur en smaak. Door de origenele blend met riesling (43%), liefkozend rizza genaamd, is deze wijn mooi frisdroog en uitgesproken fruitig met slechts 12% alcohol. Heerlijk verfrissend en toegankelijk. Door Hubrecht Duijker net gekozen tot “Wijn van de Maand”!