Ingrediënten

VOOR 4 PERSONEN

 

KORSTDEEG

250 GR BLOEM
160 GR BOTER IN STUKJES
1 EI
5 GR ZOUT
1 EL MELK

VULLING

200 GR KIPPENDIJVLEES
300 GR SCHOUDERKARBONADE
300 GR KALFSSCHOUDER
150 GR ONTBIJTSPEK
4 UIEN
4 TENEN KNOFLOOK
½ BOSJE BASILICUM
½ BOSJE DRAGON
½ BOSJE PETERSELIE
2 DL SLAGROOM
1 EL KERRIEPOEDER
½ DL RUM

SAUCE MONEGASQUE

1 POTJE ZILVERUITJES
½ POTJE AZIJN VAN DE UITJES
1 BLIKJE TOMATENPUREE
50 GR ROZIJNEN
100 GR KRENTEN
1 KRUIDNAGELS
1 LAURIERBLAADJE
SCHEUTJE ZONNEBLOEMOLIE
1 TEEN KNOFLOOK
SCHEUT COGNAC

Paté en croûte

Bereiding

Korstdeeg

Bloem zeven op het midden van het werkvlak en een kuiltje in het midden maken.
Hierin de in boter, ei en zout doen. Door het bloem kneden en vanaf de rand steeds bloem bijvoegen. Als er een bijna samenhangend geheel is melk toevoegen. Foto 1. Kort door kneden en in een plastic folie enkele uren in de koelkast laten rusten. Foto 2.

Paté 1

Paté 2

Vulling

Verwarm de oven voor op 180 gr C.
Snijd de helft van het vlees in blokjes.
Maal de rest van het vlees in de gehaktmolen. Uien en knoflook fijn snijden. Kruidenblaadjes plukken en grof hakken.
Meng het alle ingrediënten door elkaar. Foto 3
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Rol het 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de vorm. Laat voldoende deeg overhangen. Voeg de vulling toe en duw goed aan. Foto 4
Rol de rest van het deeg uit voor het deksel. Kneed dit goed dicht met het overhangende deeg. Maak met een uitstekertje een ‘schoorsteentje’ in de bovenkant van het deeg. Versier het deeg met de deegrestjes. Strijk af met losgeklopt ei. Foto 5
Bak de paté een uur op 180 g C en daarna nog 30 minuten op 140 g C. Foto 6
Laat de paté het liefst minstens een dag rusten.

Paté 3

Paté 4

Paté 5

Paté 6

Sauce Monegasque

Doe alles in een pan en laat een 20-30 minuten sudderen. (Gemakkelijk mag ook wel eens!)

Eindbewerking en presentatie

Snijd met een broodmes voorzichtig een plak af. Doe wat sauce Monegasque erbij.

We drinken er bij

Een frisse maar toch krachtige Gewürtztraminer Domaine Engel Elzas Résèrve (Art Of Wines) of Signature van Wolfberger (Wijnkoperij Wesseling)