Ingrediënten
RIJST
500 GR KLEEFRIIST
500 ML KOKOSMELK
1 PANDANBLAD
2 SALAMBLAADJES
6 LIMOENBLAADJES
1 STENGEL CITROENGRAS
1 TL ZOUT
VULLING
1 STENGEL CITROENGRAS
2 KEMIRINOTEN
1 RODE LOMBOK PEPER
1 RAWIT
3 SJALOTTEN
5 TENEN KNOFLOOK
8 BLAADJES LIMOENBLAD
2 EL ZONNEBLOEMOLIE
350 GR JACKFRUIT
200 ML KOKOSMELK
10 BLAADJES BASILICUM
TOMATENSAMBAL
10 TROSTOMATEN
1 LOMBOK
2 SJALOTTEN
2 TENEN KNOFLOOK
1 TL ZOUT
1 EL PALMSUIKER
1 TL TRASSI
1 LIMOENBLAADJE
SUSHI MATJE
SLAGERSFOLIE
BANANENBLADEN
Bereiding
Rijst
Doe alle ingrediënten in een bekken en roer goed door. Laat 30
minuten weken en roer af en toe weer door. Doe de alles in een
grote zeef en zet in een pan met een laag water. Stoom de rijst gaar.
Proef na 25 minuten of de rijst goed zacht is; anders nog iets langer
stomen.
Vulling
Snij citroengras klein. Snij de nerf uit de limoenblaadjes en snij fijn.
Doe citroengras, kemirinoten, lombok, rawit, sjalotten en knoflook
in de Magimix en draai fijn. Bak de bumbu 3 minuten in wat
zonnebloemolie tot de sjalotten gaar zijn. Voeg jackfruit en
kokosmelk toe en bak tot de kokosmelk verdampt is.
Tomatensambal
Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Snij de tomaten tot
brunoise. Snij lombok, sjalot en knoflook fijn. Fruit lombok, sjalot,
knoflook en twee derde van de tomaten tot de sjalotten gaar zijn.
Haal van het vuur en roer de rest van de tomaten erdoor. Breng op
smaak met zout.
Eindbewerking en presentatie
Leg een sushimatje op het werkblad. Leg hierop en stuk
slagersfolie. Zorg dat de rijst nog warm is. Leg een eetlepel rijst op
het folie en druk het tot een rechthoek van 10×7 cm onder een
tweede vel slagersfolie. Verwijder het tweede velletje folie en spreid
een eetlepel vulling over de rijst. Rol het geheel tot een “sushi”. Rol
de rijstrol in een bananenblad.
Lag en rollen op een hete grillplaat en grill om en om. Verwijder het
blad en snij rollen in stukken. Serveer met een lepel tomatensambal.