Ingrediënten
EITJE
15 EIEREN
AARDAPPELKAANTJES
2 GROTE AARDAPPELS
CRÈME FRAÎCHE
300 GR CRÈME FRAÎCHE
½ BOSJE BIESLOOK
MALDON ZOUT
50 GR KAVIAAR
Bereiding
Eitje
Tik de kapjes van de eieren met behulp van de eiertikker. Vang de dooiers op en doe ze terug in de eischalen.
Aardappelkaantjes
Schil de aardappels en snij ze in piepkleine blokjes. Laat de blokjes een poos in water staan. Spoel de blokjes goed af en dep ze droog. Frituur de blokjes krokant in olie van 160°C. Laat de kaantjes niet te bruin worden. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met wat zout. Houd warm in de warmhoudkast.
Crème fraîche
Snij bieslook in dunne ringen. Roer de crème fraîche los met de bieslookringen. Breng op smaak met zout en peper. Doe over in een spuitzak.
Eindbewerking en presentatie
Breng een laag van 5 cm water aan de kook in een brede pan. Leg de eierschalen in het water en laat 1 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat 2 minuten staan. Laat de eischalen in de pan staan en strooi wat Maldon zout op de dooiers; vul de eischalen tot vlak onder de rand met aardappelkaantjes; spuit vervolgens een laagje crème fraîche op de kaantjes tot de schalen vol zijn. Als laatste een lepeltje kaviaar op de crème fraîche en direct serveren.
We drinken er bij
Steenberg –Brut Chardonnay, NV Méthode Cape Classique, Zuid-AfrikaDruivenras(sen): Chardonnay Bij zo`n mooi begin van een kerstmenu past deze champagne uit Zuid-Afrika uitstekend. Pardon: Methode Cape Classique. Prachtige kwaliteit die het eitje en de kaviaar op feestachtige wijze begeleidt. Het overweldigend mooie Steenberg werd opgericht in 1682 door de Duitse immigrante Catharina Ras. In het natuurschoon van de Constantia vallei ligt het landgoed, op zo’n 20 minuten van Kaapstad. Na ruim 4 eeuwen bestaat haar wijnbedrijf nog steeds en is het aangevuld met één van de best beoordeelde 5* hotels van Afrika met dito restaurant en bistro en een 18 holes golfbaan. De geur is een mix van brioche, verse groene appels en fijne kruiden. De frisse, ronde smaak vult de mond met een aangename complexiteit. Een knapperige zuurgraad die doet denken aan zestes van limoen, wordt afgewisseld door een zacht kruidig en subtiel getoast aroma. Drink deze verrukkelijke wijn op circa 7° a 9° C.