Ingrediënten
GR AMANDELPOEDER
1 ½ LT MELK
2 VANILLESTOKJES
15 BLAADJES GELATINE
250 GR SUIKER
1 LT SLAGROOM
CA 1 DL COINTREAU
AARDBEIEN
3 DOOSJES AARDBEIEN
SAUS
5 DL AARDBEIENCOULIS
3 EL PEDRO XIMINEZ AZIJN
12 EL ARBEQUINA OLIJFOLIE
AMANDELSCHAAFSEL
75 GE AMANDELSCHAAFSEL
2 DOOSJES HONNY CRESS
Bereiding
Amandelcrème
Breng amandelschaafsel met melk, suiker en vanillestokjes al roerend aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Zeef het mengsel en los de gelatine erin op. Klop slagroom lobbig en spatel door het mengsel. Breng voorzichtig op smaak met Cointreau en stort het in een gastrobak. Laat opstijven in de koeling.
Aardbeien
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in gelijke stukjes.
Saus
Meng aardbeiencoulis, azijn en olijfolie met behulp van de staafmixer tot een emulsie. Proef en breng op smaak met poedersuiker en/of azijn.
Amandelschaafsel
Spreid amandelschaafsel op bakpapier op een gastroplaat. Rooster het schaafsel goudbruin in een oven van 175°C. Kijk regelmatig dat het schaafsel niet te donker wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Eindbewerking en presentatie
Maak quenelles van de amandelcrème en verdeel over de borden. Verdeel de aardbeien naast de crème en lepel de saus over. Versier met amandelschaafsel en Honny cress.
We drinken er bij
ELIO PERRONE SOURGAL MOSCATOAaardbeien en amandelen…Mmmmm. Dat mooie einde van dit verrukkelijke menu vraagt om een laag alcoholische wijn. En dan kom je al snel terecht bij de moscato, maar zoek dan maar eens een hele goeie. Deze van Perrone is super, dat durven we echt te zeggen.
De druiven vergisten in druktanks tot het de gewenste alcohol 5% heeft bereikt (parzialmento fermentato). Vervolgens wordt de gisting gestopt door te koelen naar 0 ºC waarna een strenge filtratie plaatsvindt. Onder druk wordt de wijn gebotteld waardoor de wijn licht mousserend blijft in de fles. De wijn biedt het typische kenmerk van muskaat met overrijpe appel en abrikoos. De smaak is mild en vriendelijk met een aangename frisheid in de afdronk.
Wijnhuis Perrone, gelegen in de heuvels van Castigline Tinella, produceert sinds eind 1800 wijn. In navolging van de generaties wijnmakers voor hem, wordt dit wijnhuis sinds 1989 geleid door Stefano Perrone, voormalig Italiaans motorcross kampioen. Vandaag de dag ligt de moderne wijnmakerij direct aan de rand van een van de meest prestigieuze wijngaarden, de Sourgal. De totale oppervlakte van het bedrijf bestaat nu uit 11 hectare wijngaarden, allemaal geplant op de heuvels.