Ingrediënten
Bereiding
FUROFUKI DAIKON
NASU AUBERGINE MISOYAKI
VITTEAUT-ALBERTI CRÉMANT DE BOURGOGNE CUVÉE LUCIEN BRUT BOURGOGNE – FRANKRIJK
Een fraaie Brut uit Rully in de Bourgogne, die geweldig smaakt bij de frisse tonen van de daikon met de citrustonen en ook de aubergine vaart er wel bij. Tevens mooi feestelijk glas om te proosten op een mooi nieuw culinair jaar.
De Cuvée Lucien wordt gemaakt door familiedomein Maison Vittaut-Alberti. Deze verfijnde bubbel is het visitekaartje van het huis en een blend van uitsluitend witte druiven, namelijk 80% chardonnay en 20% aligoté. Een Blanc de Blancs dus. De wijn ondergaat -net als Champagne- een tweede vergisting in de fles en rijpt vervolgens nog 18 à 24 maanden met de gisten. Dit geeft de Crémant verfijnde briochetonen en een delicate mousse. De smaak is mooi droog, fruitig en lichtvoetig.
GYOZA MET LAMSGEHAKT EN KORIANDER
GYOZA MET TOFU, VENKEL EN GARNAAL
REICHSRAT VON BUHL PFALZ DEIDESHEIMER RIESLING TROCKEN PFALZ – DUITSLAND
Bij de koriander (altijd een moeilijke smaak om te combineren met wijn) gaat deze riesling perfect. Vooral door zijn fraaie florale en fruitige tonen, met nuances van limoen en geel fruit. Deze witte wijn staat als een huis en heeft een verfijnde geurige afdronk.
De Deidesheimer Riesling is een van onze favoriete wijnen van Von Buhl. Deze prachtig pure, biologische witte is van hoge komaf en op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt. De druiven worden geoogst in Erste Lage Herrgottsacker en Große Lage Kieselsberg, prachtig en gunstig gelegen aan de noordzijde van Deidesheim.
Druiven van premier en grand cru-niveau dus! De druiven vergisten in een stalen tank en de wijn rijpt vervolgens zes maanden op de gistcellen. De klaring gebeurt volledig natuurlijk, zonder ingrepen en onder invloed van de winterkou in de kelder. In het voorjaar wordt de wijn gescheiden van de troebele gistlaag, naar een andere tank gepompt en zonder filtering of andere handelingen gebotteld. Het resultaat is indrukwekkend.
WAFU OCTOPUS AARDAPPELSALADE
WEINGUT THÖRLE RHEINHESSEN SAULHEIM SILVANER KALKSTEIN RHEINHESSEN – DUITSLAND
Met deze Sylvaner gaan we weer een stapje omhoog qua smaakbeleving . De octopus met de shisocress en de shichimi togarashi kunnen deze stevige smaken uitstekend waarderen. Verfijnde, geurige droge witte wijn met geurnuances van bloemen, rijpe appel, perzik en lichttoast. De smaak zet mild en rond in; de afdronk is lang, verfijnd en aromatisch.
Johannes en Christoph Thörle maken snel faam met hun ambachtelijk gemaakte witte en rode Rheinhessen. De broers maken een bijzonder fraaie en sterk door het terroir getypeerde Silvaner. Dit doen zij door het rendement per wijnstok laag te houden, in de kalkrijke wijngaarden rondom Saulheim. De in de laatste weken van oktober met de hand geplukte druiven worden voor een deel in eikenhouten fusten vergist. De wijn wordt gebotteld na ongeveer zes maanden rijping op de gistcellen. “Mineralisch frisch und menüfreundlich” zegt Johannes over zijn ‘Spitzenwein’. Daar hebben wij weinig aan toe te voegen. Deze kristalzuivere droge witte wijn maakte diepe indruk op de chefsavond.
CHUTORO TONIJNSTEAK
WATERKERSSALADE MET ZWARTE SESAMZAAD
DOMAINE DE ROCHE-GUILLON FLEURIE LIEU-DIT LA TONNE BEAUJOLAIS – FRANKRIJK
Gelukkig, er is ook rode wijn vanavond. En dat kan heel goed bij de tonijn, als de wijn maar niet teveel tanine bevat en dat is meestal het geval met wijnen van de gamay-druif.
Helderrode kleur en een krachtig fris aroma met nuances van klein rood fruit. De smaak zet fris, sappig en vol in; de ontwikkeling en afdronk
Deze wijn is gemaakt door wijnboer Bruno Corperet, die het kleine domaine heeft overgenomen van zijn ouders. Eerder bracht hij 100% van de oogst naar de lokale coöperatie van Fleurie. Dat gaf Bruno geen bevrediging van zijn inspanningen want zijn uitstekende Fleurie werd naamloos verkocht in een assemblage met die van andere producenten! De wijn die Bruno nu zelf bottelt en verkoopt is een selectie van zijn meest geslaagde cuves. Is hij minder tevreden over enkele fusten, dan gaat die wijn alsnog in tanks naar andere afnemers. Deze Fleurie is zeer typerend voor de herkomst. Een wijn die barst van het fruit, met een ronde, toegankelijke en fruitige smaak.
MATCHA CASTELLA HONING-SPONSCAKE
BODEGAS CÉSAR FLORIDO MOSCATEL DORADO JEREZ – SPANJE
Zalig zoet, zo kun je het dessert omschrijven in het kort, maar dat geldt ook voor deze goudgele muskaatwijn met een expressieve geur van abrikoos, mandarijn, honing en oranjebloesem. De smaak is krachtig, vol en zoet met puur fruit en milde zuren. Lange finale met nuances van sinaasappelschil, rozijnen en karamel.
De prachtig pure, zoete Moscatel Dorado van Bodegas César Florido wordt gemaakt door César Florido. Hij draagt dezelfde naam als zijn voorvader, die het domein in 1887, vijf generaties eerder, oprichtte. Moscatel Dorado is een echte lokale specialiteit en de lichtste, jongste stijl Moscatel die de bodega maakt. Er worden geen gedroogde druiven gebruikt en de rijping is korter dan voor vollere Moscatel-stijlen. Hierdoor heeft de Dorado vooral fruitige en florale en geen rozijnige of notige tonen. Cesar maakt de Dorado van moscatel de chipiona (oftewel moscatel de alejandria) en rijpt ‘m slechts een jaar in een solera-systeem van kastanjehouten vaten. Het resultaat is een zeer schone, elegante dessertwijn.