Ingrediënten
Bereiding
SHISO SASHIMI MET WATERMELOEN
Tenuta Colpaola Verdicchio di Matelica 2022
Avocado, shiso, bietensap, al deze smaken vragen om een delicate, maar toch ook een wijn met weelderige smaken.
Deze van de verdicchiodruif (en nu eens niet van de verdicchio dei Castelli di Jesi) maar uit Matelica.
Het komt van tien hectaren wijngaarden in het natuurreservaat van de Monte San Vicino, gelegen op 650 meter boven zeeniveau. De hoge ligging zorgt voor een verschil in dag- en nachttemperatuur van maar liefst vijftien graden. De combinatie van de bodem, -rijk aan kalksteenhoudende klei-, en de biologische werkwijze, stelt de wijnmakers in staat om expressieve, terroirgetypeerde verdicchio te produceren.
Wie deze wijn proeft, begrijpt meteen waarom verdicchio als een van de nobele witte druivenrassen van Italië geldt.
TOMATENARANCINI MET AIOLI
Collefrisio Terre di Chieti Vignaquadra Pecorino 2023
Tomaten en knoflook: weer een leuke uitdaging voor de wijncommissie om er iets passends bij te vinden.
Dan kom je al snel, is onze ervaring, uit bij Italië. Het is deze wijn van de pecorinodruif. Karaktervol wit uit de Abruzzen, noemen we dat.
Het is een krachtige droge witte wijn van autochtone Italiaanse druivenras, dat vrijwel uitsluitend aangeplant wordt in de Abruzzen en de Marken en is daardoor tamelijk onbekend gebleven. Wijnmaker Amedeo de Luca maakt er een volle, loepzuivere witte wijn van met een prachtig evenwicht tussen opwekkend frisse zuren en een verleidelijke, volle smaak. Probeer er de nuances van rijpe abrikozen, amandel en iets van toast in te ontdekken. Zelfs een beetje anijs, dachten wij te herkennen.
Een fraaie culinaire match met dit kleine, maar fijne gerecht.
COQUILLES MET PREI EN DILLE
Monte del Frà Custoza Superiore Cà del Magro 2021
Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we deze wijn, maar van een ander jaar, al eens eerder op de kaart hebben gezet (nov 2005 en maart 2023).
Maar toen werd de wijn ook nog gedeeltelijk op hout gelagerd. Nu werkt men toe naar de ultieme eigen smaak. Boterlekker, zonder hout. En dat willen we bij de coquilles.
De wijn is gemaakt van Garganega, Trebbiano Toscano, Cortese en Manzoni Bianco en rijpt uitsluitend in betonnen cuves.
Deze droge witte Custoza Superiore behaalde al veertien keer op rij de felbegeerde drieglaasjeswaardering in de wijngids Gambero Rosso. Een ongelooflijke prestatie gezien de scherpe prijs.
92 Falstaff 2022; 17,5 Jancis Robinson 2022; Gambero Rosso 2021 91. Wine Spectator
LAMSFILET MET BLAUWE KAASSAUS EN VIJGEN
Yardstick Stellenbosch À Gauche Sélection Traditionnelle 2022
Hoi, eindelijk rood! En wat voor rood. Bij het lamsvlees dat nog mooi rood van binnen is, hoort een klassieker met kracht en tegelijk soepelheid. We kwamen uit bij Yardstick. Een rode wijn uit Zuid-Afrika die kan wedijveren met de mooiste wijnen uit de Medoc. Niet voor niets heeft de beroemde wijnmaker Adam Mason de wijn ‘A Gauche’ genoemd, wat ‘Links’ betekent. Daarmee bedoelt hij de linkeroever van de Gironde waar de Grand Cru’s van Bordeaux liggen.
Adam maakt de wijn – net als in Médoc gebeurt – overwegend van Cabernet Sauvignon. Hij oogst de Cabernet in het gereputeerde Helderberg op zo’n acht kilometer van False Bay, in topwijngaarden met bodems van verweerd graniet en klei. Hij vult de blend aan met Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en (anders dan in Bordeaux) een mespuntje Syrah. Deze druiven komen van steile hellingwijngaarden nabij Stellenbosch Mountain Range, met rode, ijzerrijke kleibodems.
In de kelder verwerkt Adam de verschillende druivenrassen apart. Na de vergisting rijpen de wijnen zo’n achttien maanden in Franse eikenhouten barriques. Vervolgens blendt Adam de diverse componenten tot de harmonieuze ‘A Gauche’, waarin de kracht en structuur van de Cabernet Sauvignon perfect wordt aangevuld met het parfum en de kruidigheid van de overige druiven.
Adam zelf zegt over zijn wijn: ‘het was mijn bedoeling om de rijpheid van de Kaapse zomer te vangen en tegelijk recht te doen aan de essentie en verfijnde textuur van de klassieke bordeauxrassen’. Daar is hij wat ons betreft met vlag en wimpel in geslaagd. Wat een imposante én elegante rode wijn, met tonen van cassis, pruim en ceder, een rijpe, romige en krachtige smaak en een eindeloze afdronk. Doet zijn naam ‘A Gauche’, verwijzend naar de beroemde linkeroever, zonder meer eer aan.
Bordeauxse klasse uit de Kaap.
PISTACCHIO-TIRAMISUBOMBE MET KOFFIESORBET
Quinta da Romaneira Fine Tawny Port: Elegante single quinta Tawny
Halleluja, wat een nagerecht. Met recht een “bombe”. Vandaar dat we er ook een bom van een versterkte wijn naast gezet hebben.
Quinta da Romaneira is een van de historische Porthuizen van de Douro. Al in 1872 veilde Christie’s twee Ports van Romaneira uit 1861 en 1863: de eerste single quinta Ports hier verhandeld. Het huis is echter allerminst in de geschiedenis blijven hangen. Met de komst van Christian Seely in 2004 is Romaneira binnen een mum van tijd de 21e eeuw in gekatapulteerd.
De wijngaarden werden gerenoveerd, er kwam een state of the art nieuwe wijnkelder en het vinificatieproces werd gemoderniseerd. Vandaag de dag behoort Romaneira dan ook tot de elite van Douro-wijnhuizen en geniet het een reputatie voor zowel de stille als de versterkte wijnen.
Deze verfijnde Tawny wordt gemaakt van Tinta Roriz, Touriga Franca en Tinta Barocca. De druiven zijn voor 100% afkomstig uit de eigen wijngaarden van Romaneira, een bijzonderheid in de Douro. Die wijngaarden zijn ook nog eens allemaal geclassificeerd als ‘A’; topterroir dus!
Na de pluk worden de druiven met de voet getreden in roestvrijstalen, temperatuurgecontroleerde lagares. Vervolgens rijpt de wijn nog vijf jaar in gebruikte, grote houten vaten. Dit geeft de Tawny extra complexiteit en mooie rijpingstonen. Een pracht-port!