Ingrediënten

AARDAPPEL

1 KG AARDAPPELS

LANGOUSTINES

30 LANGOUSTINES

CITROENMARMELADE

200 GR CITROENEN
60 ML WITTE WIJNAZIJN
½ TL KANEELPOEDER
2 KRUIDNAGELS
½ TL KOMIJNPOEDER
1 LAURIERBLAADJE
MESPUNT CAYENNEPEPER
100 GR SUIKER
ENKELE DRAADJES SAFFRAAN

150 GR BOERENBOTER

Aardappel met langoustine en citroenmarmelade

Bereiding

Aardappels

Kook de aardappels gaar in de schil. Laat iets afkoelen en pel de aardappels. Prak de aardappels met een vork en breng op smaak met zout, peper en wat boter. Houd warm.

Langoustines

Pel de langoustines en snij ze in tartaar. Breng op smaak met zout en peper.

Citroenmarmelade

Boen de citroenen schoon en snij in dunne plakjes. Doe de citroenplakjes met azijn en specerijen in een pan met zoveel water dat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat heel zachtjes 1 uur pruttelen met de deksel erop. Controleer regelmatig dat het niet te droog wordt. Voeg anders weer wat water toe. Haal de kruidnagels en laurier eruit en voeg de suiker toe. Laat rustig inkoken tot jamdikte. Laat afkoelen.

Eindbewerking en presentatie

Klop de boter romige en zacht. Vul een ring van 6 cm met half aardappel en half langoustine. Leg een lepel boter op de langoustine. Verdeel dotjes citroenmarmelade rondom.

We drinken er bij

LA VOULTE-GASPARETS, BLANC

Château La Voulte-Gasparets, Boutenac, Corbières, Languedoc-Roussillon, Frankrijk
Deze wijn wordt gemaakt van rolle 50%, grenache 25%, marssanne 10%, roussanne 10% en macabeu 5%. De druivenstokken zijn tussen 4 en 25 jaar oud. Wanneer de druiven voldoende rijp zijn worden ze handmatig geoogst en gesorteerd. Bij aankomst in de wijnmakerij worden ze direct geperst en gaan ze in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Hier ondergaan ze de alcoholische fermentatie, daarna rijpt de wijn 6 maanden op barriqeus. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met een volle body en uitgesproken aroma’s van citrusfruit, rode appel, peer, kruiden en witte peper. Heerlijk als aperitief en te combineren met gegrilde vis, asperges en diverse salades. RIJPING: 6 maanden op barriques