In de Pijp, op de hoek van de Hemonylaan en de tweede Jan Steenstraat zit sinds 2006 restaurant Klokspijs. Eigenaar en chef-kok Floris van Helbergen heeft zeven maanden gewerkt bij Vreugde en Rust van Henk Savelberg. Hier heeft hij zeer plezierig samengewerkt met Eric van Loo. Daarna is Floris viereneenhalf jaar chef-kok geweest in het Jachthuis in Warnsveld, en vervolgens was hij zeveneneenhalf jaar culinair adviseur bij de Hocras in Bussum. Klokspijs is dus zijn eerste eigen restaurant!
Het hele pand waarin Klokspijs zich bevindt, is van twee maten van hem. Omdat er op de begane grond een horecavergunning zat, vroegen zijn vrienden of het niet eens tijd werd dat hij voor zichzelf begon en boden hem de ruimte aan. Het pand was jarenlang een snackbar. Het magazijn werd bij het restaurant getrokken, zodat nu de ruimte plaats biedt aan 48 á 51 personen. De inrichting is voornamelijk het idee van Floris zelf. Hij benoemt de inrichting zelf als: strak met als gevolg redelijk tijdloos. Ook belangrijk, omdat Floris over een paar jaar niet weer wil verbouwen. Een mooie houten vloer met houten tafels. Stoelen met rode leren bekleding.
Voor Floris is de prijs/kwaliteit verhouding het belangrijkste. Hij is uitermate trots op de 2e vermelding in de Gaultmillau die Klokspijs roemt om de uitzonderlijk gunstige prijs/kwaliteit prestatie. Klokspijs heeft er ook een hele bijzondere wijnkaart bij waar uitsluitend hele grote wijnen op vermeld staan tegen vriendelijke prijzen. Het team is klein: twee man in de keuken en twee in de bediening. Op mijn vraag waarin hij zich onderscheidt van anderen, zegt hij: door puurheid en koken zonder poespas. Dit betekent: geen torentjes en geen onnodige franje. Vaak gaat dat aldus Floris ten koste van het smaakevenwicht op het bord.
Johannes van Dam is langs geweest. Die was zeer tevreden en heeft Klokspijs een 10- gegeven.
Voor 28,50 euro heb je een driegangenmenu, waarbij je kunt kiezen uit verschillende voor, hoofd en nagerechten. Wat opvalt, is de beperkte hoeveelheid hoofdgerechten. Floris zegt dat hierbij de inkoop een belangrijke rol speelt en zijn ervaring hierbij als culinair adviseur. Hij wil geen vriezers vol met restanten van de vorige kaart. Vriezers kosten geld. Een greep uit de kaart (voorjaar 2013, het menu verandert met de seizoenen, maar nooit in zijn geheel).
Voorgerechten
- Tartaar van gekonfijte zalm met een salade van venkel
- Huisgemaakte gevogelteparfait met balsamico uitjes en crostini
- Crostini met vitello tonnato geserveerd met rucola en tomaatjes
- Tijm blini met citrus-gemarineerde kalkoen, coleslaw en ´n honing-mosterdmayonaise
- Terrine van Belgisch scharrelvarken geserveerd met ´n appelchutney en een huisgemaakte pickle van pompoen en komkommer
- Carpaccio van pompoen met gemarineerde feta en een basilicum-rozemarijn dressing
- Loempia’s gevuld met geitenkaas geserveerd met ’n rucola-witlof salade met ’n walnoten-honing dressing
Soepen
- Bisque van garnalen geserveerd met crostini en rouille
- Romige bloemkoolsoep met uitgebakken spekjes
Hoofdgerechten
- Vis van de dag geserveerd met een romige saus van zongedroogde tomaten
- Licht gerookte suprême van polderhoen met een jus van dragon
- Schouderhaas van kalf met een romige saus van groene peperkorrels
- Langzaam gegaard staartstuk van rund (picaña) met een jus van balsamico uitjes
- Stoofpot van Hollands lam geserveerd met een romige rozemarijn saus
- Vegetarisch: `Lasagne´ van gemengde groenten (zonder pasta) geserveerd met huisgemaakte tomatensaus
Nagerechten
- Parfait van aardbei en gekarameliseerde anijszaadjes
- Sticky Toffee Pudding met vanille-ijs
- Verschillende soorten huisgemaakt sorbetijs
- Chocolate delight: chocolade cakeje met chocolade ganache geserveerd met een romige hazelnoot saus en een bolletje chocolade sorbet
- Wentelteefjes van huisgemaakt rozijnenbrood geserveerd met yoghurt sorbet en kersensaus
- Diverse soorten kaas met notenbrood
Om te reserveren bel: Restaurant Klokspijs, Hemonylaan 38 in Amsterdam, tel. 020-3642560 of mail eten@klokspijs.nl Kijk ook eens op www.klokspijs.nl
Eet smakelijk!