Ingrediënten

ROZEMARIJNOLIE

2 takjes rozemarijn
1 dl albequina olie

HARINGTARTAAR

6 zoute haringen
1 sjalot
4 cornichons
¼ ingelegde citroen
1 citroen
1½ el extra vergine olijfolie
2 el peterselieblaadjes

COURGETTE

1 courgette
1 el extra vergine olijfolie

COMPRESSED APPLE

3 granny smiths
beetje wodka

MOSTERDIJS

4 eierdooiers
40 gram suiker
5 dl melk
25 g melkpoeder
70 g grove mosterd

GARNITUUR

1 bakje tuinkers
2 el crème fraîche
rozemarijnolie

Haringtartaar, appel, mosterdijs

Bereiding

ROZEMARIJNOLIE

Maak de rozemarijn klein
Doe in een bakje in de olie.
Laat dit trekken in de oven waar het brood rijst op 30 gr C.

HARINGTARTAAR

Verwijder de staarten van de haringen en snijd de rest van de vis in stukjes van 5 mm. Doe ze in een grote kom.
Snijd de sjalot en cornichons zeer fijn en voeg toe aan de haring.
Snijd de schil van de ingelegde citroen (zonder het vruchtvlees) heel fijn en doe erbij.
Voeg 1½ eetlepel citroensap, de olijfolie en de peterselie toe en meng.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout.
Knip de tuinkers eroverheen en druppel er nog wat extra vergine olijfolie en citroensap over.

COURGETTE

Snijd lange repen van de courgette met een dunschiller of mandoline.
Leg de courgette op een borden knijp er wat citroensap overheen.
Druppel de olijfolie erover en bestrooi met peper en zout – laat niet langer dan 5 minuten marineren.

COMPRESSED APPLE

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine blokjes.
Besprenkel met een beetje wodka.
Doe in een vacumeerzak en trek vacuüm.

MOSTERDIJS

Leg een gastrobak in de vriezer.
Klop de dooiers met suiker tot crème.
Verhit al roerend melk en melkpoeder tot 70°.
Meng dooiers met melk en verhit al roerend tot 75°.
Koel de massa af in een bak met ijswater en roer de mosterd erdoor.
Draai er ijs van met de ijsmachine.

PRESENTEREN

Spuit of schep een toefje crème fraîche op een bord. Leg de haringtartaar erop met behulp van een ring of kommetje.
Doe een klein bolletje er erop.
Drapeer de gemarineerde courgette en de appelblokjes erlangs.
Doe een beetje rozemarijnolie over het gerecht.