Aantal personen
- 15 personen
Ingrediënten
Zwaardvis
- 1,2 kg zwaardvis
bloemkool
- 1 bloemkool
- 500 gram
- 5 dl water
- 3 dl Marokkaanse azijn
Couscous
- 200 gram couscous
- 1 Liter bietensap
- Blaadjes munt
- 1 citroen
- cornichons
- eetbare bloemen
- affila-cress
- arganolie
Omschrijving
De avond moet de zwaardvis in banen van 7-8 cm portioneren, en in plasticfolie invriezen voor de volgende avond.
Zwaardvis
Snij de bevroren zwaardvis in plakjes op de snijmachine op stand 8.
Bloemkool
Snij de bloemkool in piepkleine roosjes. Breng water en suiker aan de kook; voeg de azijn en bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool marineren tot gebruik in het vocht.
Couscous
Breng bietensap aan de kook en giet het over de couscous tot het net onder staat. Dek af en laat 10 minuten garen. Breng op smaak met zout, peper, fijngesneden munt en citroenrasp.
Eindbewerking en presentatie
Leg de plakjes zwaardvis dakpansgewijs op een rechthoekig bord. Maak een smalle baan van couscous over zwaardvis. Versier de couscous met de bloemkoolroosjes, affila-cress, stukjes cornichon en bloemen. Verdeel één theelepel arganolie over de zwaardvis.
We drinken erbij:
Coteaux d’Aix en Provence Rose 2011, Pomponette
Coteaux d’Aix en Provence Rose 2011, Pomponette
“Pomponette” letterlijk “beneveld” is een lichte, kruidig smakende Provencaalse rosé, gemaakt door het echtpaar Karina en Guillaume Lefevre op het wijngoed Domaine de Sulauze in de gemeente Miramas, gelegen tussen Arles en de uitlopers van de Franse Alpen. De gebruikte druivensoorten zijn 60% Grenache, 10% Syrah, 10% Rolle, 15% Cinsault en 5% Mourvedre. De druiven groeien op volstrekt biologische wijze tussen het typisch Provecaalse “garrigue”, vrij vertaald, het lagere struikgewas. De wijn wordt niet gefilterd en bevat een minimum aan sulfiet.
Gezien de mooie kruidigheid drinken we deze wijn door bij de bisque van Hollandse garnalen.