Ingrediënten

Bereiding

MADELEINE MET EENDENLEVER

UIENMARTINI MET COMTÉ

Boccantino, Fiano (Da Uve Leggeremente Appasite), 2023
De mooie combinatie van de madeleine met eendenlever en de tegelijkertijd gepresenteerde uienmartini zorgde ervoor dat we voor deze fiano hebben gekozen. De wijn moet een beetje zoet hebben, maar tegelijkertijd ook complexiteit met frisse tonen.
Deze witte wijn uit Salento, met mooie strogele kleur heeft elegante aroma’s van fruit en amandelen, citrus en tropische tonen. Maar wat betekent ‘leggermente appassite’ precies? Nadat de druiven met de hand zijn geoogst, ondergaan ze een speciaal proces waarbij ze lichtjes worden ingedroogd. Dit proces intensifieert de smaken en aroma’s van de druiven, waardoor de wijn een rijke complexiteit krijgt. Voorheen werd dit alleen bij rode wijnen gedaan, maar recent ook steeds meer bij wit.
ROULEAU VAN GEADERDE KABELJAUW
SAINT PIERRE, CÔTE DU RHÔNE BLANC, 2023
De gepekelde vis, de lavas en bleekselderij zorgden voor hoofdbrekens. Daar moest wel een kanjer tegenover staan om tegen al die smaken op te kunnen. We zijn uitgekomen bij een witte wijn uit de Rhône. Die zijn vaak complex als de wijnmaker erin slaagt een mooie blend te maken van het aanwezige verscheidenheid aan cépages. Deze wijn is een blend van Roussanne, (aromatisch bloemenhoning) Marsanne (viooltjes, alcoholisch sterk) , Grenache blanc (anijs, venkel) en Clairette (appel, grapefruit)
Het levert een wijn met een goudgele kleur waar de florale aroma’s met rijpe appel, abrikoos, grapefruit, honing het glas uit spetteren. Zacht en rond van smaak met een fijne zuurgraad. Violès (waar de druiven groeien) heeft zware rivierklei en kalksteen als bodem, het landschap is licht glooiend met koele valwinden van de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail.

GEWOKTE SPRUITEN MET PREICOULIS

GERALD TALMARD, MACON-CHARDONNAY, 2023
Dit zalige en op het oog simpele gerecht, vraagt om een Chardonnay. Maar vind maar eens een mooie betaalbare uit de Bourgogne. Deze komt uit het piepkleine plaatsje Chardonnay vlak bij Macon.
De wijn heeft geen houtlagering maar krijgt het volle mondgevoel door de veelvuldige toepassing van batônnage (het roeren van de gisten door de wijn tijdens de rijping).
Februari 2025| 12
Wat een genot bij de Hollandaise en het kaaskoekje.

TOURNEDOS ROSSINI

FINCA MUSEUM, RESERVA, 2020
Let op: tijdig decanteren !!!
Bij zo`n enorme klassieker zochten we natuurlijk ook een klassie klasbak, maar de kostenm van een top Bordeaux of Saint Emilion zijn voor de CCA te begrotelijk. We zijn uitgekomen in Spanje.
Rode wijn gemaakt van Temperanillo uit Cigales. Eind jaren 90 besloot Grupo Barón de Ley uit te breiden buiten de Rioja DOC. Na een uitgebreide verkenning van verschillende regio’s, viel hun oog op Cigales DO, een gebied met een lange traditie van wijnbouw en eeuwenoude wijngaarden die verlaten waren.
Ze zijn met de Tempranillo aan de slag gegaan en het is hen gelukt er schitterende wijnen te maken. Deze reserva met diepe kersenkleur en aroma’s van rood fruit, aalbessen, veenbessen, zoethout en toast. Zeer Atlantisch van karakter met een mooie mineraliteit. De afdronk is zeer lang met hints van geroosterde hazelnoot. Na handmatige oogst worden de druiven ontsteeld en vergist in roestvrijstalen vaten. De wijn rijpt vervolgens 22 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Na het bottelen rust hij nog 15 maanden in de kelder.

CHOCOLADECAKE MET KARAMELNAMELAKA

ELYSIUM BLACK MUSCAT, QUADY

De laatste keer dat we deze Elysium black muscatwijn op de kaart hebben gezet was in 2012. Er wordt wel gezegd dat deze uit Californië afkomstige wijn de meest all-round dessertwijn van deze planeet is. Gemaakt van donkere muscaatdruiven is dit een wijn die werkelijk bij elk dessert past. Of het nu fruit is of chocolade, het is altijd een goede combi. Heeft veel tropisch fruit in de smaak en is ‘medium’ zoet.
Quady Winery produceerde deze wijn voor het eerst in 1983. De wijn is met alcohol versterkt tot 15% en heeft een heerlijk frisse portachtige zoetheid. Helder en fris met een geur van rozen en nuances van lychees, heerlijk bij deze verscheidenheid aan smaken van mango tot chocolade.