Ingrediënten
Bereiding
ACHTERGROND INFORMATIE OVER DE WIJNEN:
Wijnkoperij Laren
ERWTENPANNA COTTA MET TOMATENGAZPACHO
Wolfberger Cremant d`Alsace Chardonnay Brut
Niet alleen om te vieren dat we weer een nieuw seizoen binnentreden op de CCA, maar gewoon omdat deze Wolfberger Cremant d’Alsace Chardonnay Brut een uitstekende begeleider is van dit subtiele gerecht.
Erwten en gazpacho zijn niet de makkelijkste ingrediënten om een wijn bij te zoeken, dus gemakzuchtig vielen we terug op deze fruitige mousserende wijn uit de Elzas.
Gemaakt van 100% Chardonnay-druiven. De aroma’s van deze witte wijn zijn subtiel en verfijnd, met tonen van citrus, perzik en witte bloemen. Het palet is verfrissend en levendig, met een mooie balans tussen de fruitige smaken en de zachte bubbels. De afdronk is lang en elegant, met een lichte hint van toast.
Wolfberger is gevestigd op enkele kilometers van Colmar, in het dorpje Eguisheim.
ARTISJOKUMAMI
Albino Armani – Pinot Grigio Colle Ara
De volgende uitdaging was een wijn te vinden bij de artisjok met soja, sushiazijn, gember en korianderzaad. Een sherry zou kunnen, maar maakt de wijn voor het volgende gerecht niet bepaald gemakkelijk. Na wat gedelibereer met de leverancier (Wijnkoperij Laren) kwamen we op deze Pinot Grigio uit van Albino Armani.
Deze witte wijn heeft een ruime bijna roze kleur en heeft een breed spectrum aan smaken. In de Adige-vallei wordt het klimaat gekenmerkt door intense thermische verschuivingen en constante wind. Deze gunstige omstandigheden maken dit gebied ideaal voor de teelt van Pinot Grigio. Voor de ‘Colle Ara’ selecteren ze druiven die zijn geteeld op oude terrassen die perfect zijn blootgesteld aan de late middagzon.
De roze Pinot Grigio-druiven worden koud geweekt met hun schil, waardoor de wijn een goede structuur en een verfijnde ‘gouden rosé’-kleur krijgt.
In de neus biedt het fruitige tonen met geuren van granaatappel en perzik. In de mond is het zacht en aanhoudend, met een aangename sappigheid die typerend is voor de wijnen die uit deze vallei komen.
KABELJAUW MET AUBERGINE EN KIKKERERWT
Valréas Blanc La Decelle
Vergeleken met de vorige twee gangen was dit een makkie. Een witte wijn met karakter, die ook nog betaalbaar moet zijn binnen de marges die we ons gesteld hebben bij de CCA. Deze witte wijn uit de Rhône voldeed aan onze wensen.
In het Rhône dal halverwege de Côte-Rôtie in het noorden en Châteauneuf-du-Pape in het zuiden, bevindt zich Valréas. In Valréas wisselen koele winden uit het noorden en warme winden uit het zuiden elkaar af. Prachtige omstandigheden voor wijnbouw.
De Côtes du Rhône Villages Valréas blanc van domaine La Décelle is gemaakt van 50% viognier en 50% marsanne, de stokken zijn 50 jaar oud. Fermentatie en rijping in roestvrijstalen tanks. Mooie smaken van perzik en witte bloemen.
KALFSHAAS MET RAVIOLI
Berthier Coteaux de Giennois Pinot Noir Gamay
Iedereen kent de Loire-streek, maar weinigen weten dat er binnen deze streek nog een klein gebied ligt tegenover Sancerre met zijn eigen appellation: de Giennois Hoewel er ook sauvignon blanc groeit is toch de specialiteit het grootbrengen van de Pinot Noir en de Gamay. De laatste kennen we natuurlijk uit de Beaujolais, maar doet het hier ook uitstekend.
Deze verfijnde rode wijn combineert 80% Pinot Noir met 20% Gamay. De zorgvuldige selectie van druiven uit de argilo-calcaire bodems levert een wijn op die de essentie van het terroir prachtig weergeeft. De vinificatieproces omvat een alcoholische fermentatie in tanks gedurende 15-20 dagen, waarbij dagelijks remontage plaatsvindt om de kleur en tanines optimaal te extraheren. Na deze zorgvuldige behandeling rijpt de wijn een jaar in vaten, wat bijdraagt aan de complexiteit en het verfijnde karakter. De Berthier Coteaux de Giennois onthult zijn rijkdom al bij het eerste contact met de neus. Aroma’s van rijpe rode en zwarte bessen, zoals kersen en bramen, mengen zich met hints van aardse tonen en een subtiele kruidigheid, afkomstig van de zorgvuldige vatrijping. Een lichte koeling voor het serveren, aanbevolen tussen 12-14 graden Celsius, helpt om deze geuren nog verder te versterken, waardoor de wijn zijn volledige aromatische palet onthult. In de mond is de ervaring al even verrijkend. De wijn biedt een prachtige balans tussen de fruitige vibratie van Gamay en de structuur en diepte die de Pinot Noir biedt. Samen creëren ze een elegant, bijna zijdeachtig mondgevoel.
SOUFFLÉ VAN FRAMBOOS MET VERVEINE-MUNTIJS
Moscato d’asti Luigi Einaudi
Een mooie afsluiter van de avond: 6% alcohol en een fruitige bubbel.
De Moscato d’Asti van Luigi Einaudi is strogeel van kleur met een intense, frisse geur van muskaatdruif, zoete appel en peer. Friszoete smaak met een elegante mousse en aroma’s van rijpe perzik en fris exotisch fruit.