Ingrediënten
SCONE
500 G BLOEM
25 G BAKPOEDER
5 G ZOUT
100 G WITTE BASTERDSUIKER
250 G BOTER
200 G MELK
1 EI
APPEL
8 ELSTAR APPELS
5 KRUIDNAGELS
2 KANEELSTOKJES
SCHIL VAN 2 SINAASAPPELS
1 FLES RODE WIJN
100 G SUIKER
APPELPUREE
4 ELSTAR APPELS
100 G SUIKER
2 DL KOKOSROOM
1 TL KANEEL
1 LIMOEN
ROOM
250 G CRÈME FRAÎCHE
125 G MASCARPONE
Bereiding
Scone
Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker. Snij de boter in blokjes en voeg toe bij de bloem en kneed met de handen tot een korrelig deeg. Voeg ei en melk toe en meng. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koeling. Beboter een gastroplaat. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 3 cm dikte. Steek er rondjes uit van 6 cm. Leg ze op de gastroplaat. Laat de scones 30 minuten rusten. Bak de scones 7 minuten in een oven van 220°.
Appel
Schil de appels, halveer ze en verwijder klokkenhuizen. Breng de rest van de ingrediënten aan de kook in een pan. Doe appels in de kruidenwijn en laat even pocheren. Haal de appels uit de pan en snij ze in dunne plakjes.
Appelpuree
Schil de appels en verwijder de klokkenhuizen. Snij de appels in kleine stukjes. Doe de suiker in een pan en laat goudbruin karamelliseren. Voeg appels en kokosroom toe en roer goed. Laat de massa in koken tot een dikke puree. Doe de puree over in de Magimix en draai glad. Doe de puree over in een spuitfles.
Room
Roer crème fraîche en mascarpone apart los en spatel daarna voorzichtig samen. Meng voorzichtig, anders wordt het vloeibaar. Doe de room in een spuitzak en bewaar in de koeling.
Eindbewerking en presentatie
Leg plakjes appel dakpansgewijs op de scones. Versier de scones met dotjes appelpuree en pistaches aan de randen. Spuit een dot room midden op de scones.
We drinken er bij
Domaine des BaumardDe derde wijn uit de Loire. Deze wijn van 100% Chenin Blanc, hebben we al vaker op tafel gezet voor bij het dessert, maar ja… waarom zou je het niet doen? Zoveel keus is er niet voor bij zoet en dan ook nog eens appel.
Voor deze klassieke cuvée wijn worden de druiven met de hand geplukt op oudere wijnranken. Alleen overrijpe en/of met botrytis gezegende druiven worden geoogst, in meerdere opeenvolgende plukbeurten. Na de pneumatische persing vindt de gisting plaats in RVS tanks, onder gecontroleerde temperatuur. Deze wijn valt onder de categorie ‘moelleux’ (let op: uitspraak = ‘môaleuh’, en niet ‘moeijeuh’!), wat duidt op een relatief licht zoete wijn met een goed zoet/zuur evenwicht.