Receptuur van: Menu December 2014

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    SOESJES

    • 250 gram WATER
    • 100 gram BOTER
    • 1 el ZOUT
    • 1 tl SUIKER
    • 300 gram BLOEM
    • 6 EIEREN

    PADDENSTOELEN

    • 250 gram CHAMPIGNONS
    • 5 gram GEDROOGDE CÈPES
    • 1 teentjes KNOFLOOK
    • OLIJFOLIE
    • scheut SLAGROOM
    • VOCHT VAN DE CÈPES

    KAAS

    • 100 gram GRUYÈRE KAAS
    • 1 el CRÈME FRAȊCHE
    • 1 el MASCARPONE
    • PLATTE PETERSELIE

    AVOCADO

    • 2 AVOCADO’S
    • 75 gram DOPERWTEN
    • 1 el SUSHI AZIJN
    • 1 el OLIJFOLIE
    • 1 GRAPEFRUIT

    VOSSENBESSEN

    • 100 gram VOSSENBESSEN
    • 15 gram SUIKER
    • CITROENSAP
    • SINAASAPPELSAP

    Omschrijving

    Soesjes
    Breng water, boter, zout en suiker aan de kook in een pan. Reduceer het vuur en voeg alle bloem in eens bij het water/boter mengsel. Roer krachtig met een houten lepel tot een bal vormt. Blijf 2 minuten door roeren. Doe de deegbal over in de Kitchenaid met een deeghaak. Laat even draaien om het deeg iets af te laten koelen. Voeg één voor één de eieren en wacht tot ieder ei helemaal opgenomen is. Het deeg moet zachte pieken vormen. Voeg eventueel nog ½ of heel ei toe. Doe het deeg over in een spuitzak.
    Leg een silpad op een gastroplaat en spuit bolletjes deeg ter grootte van 2 cm doorsnee op de silpad. De soesjes zetten uit dus laat een ruimte van enkele centimeters tussen de bolletjes. Bak de soesjes 5 minuten in een oven van 230°C. Breng de temperatuur terug tot 175°C en bak de soesjes nog eens 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
    Paddenstoelen
    Week de cèpes 20 minuten in heet water. Bewaar het uitlekvocht. Snij champignons en cèpes klein. Fruit de knoflook in enkele eetlepels olijfolie tot het begint te kleuren. Voeg de champignons en uitgelekte cèpes toe en bak op hoog vuur tot het vocht bijna verdampt is. Haal de knoflookteen eruit en voeg room en eventueel een beetje uitlekvocht van de cèpes toe.
    Kaascrème
    Rasp de Gruyère kaas met de Microplane. Roer kaas, crème fraȋche en mascarpone glad. Breng op smaak met wat fijn gesneden platte peterselie. Doe de crème over in een spuitzak.

    Avocado/Doperwten
    Kook de doperwten in gezouten water. Doe doperwten, avocado, sushi azijn en olijfolie in de Magimix en draai tot een crème. Zeef de crème en breng op smaak met rasp van grapefruit, grapefruitsap en zout. Doe over in een spuitzak.
    Vossenbessencompote
    Doe de vossenbessen, suiker, schil van een citroen en sinaasappel in een pan met een bodempje water. Breng roerend aan de kook en laat even doorkoken. Haal van het vuur af en wat afkoelen. Proef en breng op smaak met citroen-, sinaasappelsap en suiker. Het moet fris zoetzuur zijn. Pureer met de staafmixer.
    Eindbewerking en presentatie
    Snij het topje van de soesjes af. Vul de soesjes met paddenstoelen, kaas en avocado. Doe de deksels er weer op. Trek met een brede kwast een streep van vossenbessen compote op de borden. Leg de soesjes er op.

    1web

    Wat drinken we erbij? 

    Wagner Stempel Silvaner 2013

    Deze wijn past uitstekend bij de 3 verschillende smaken in de soesjes: paddenstoelen, kaas en avocado.
    Wijngoed Wagner-Stempel uit Siefersheim, Rheinhessen, heeft in een hoog tempo grote naamsbekendheid verworven, mede door alle lovende woorden en beoordelingen in de Eichelmann gids en door de Gault Millau. Silvaner is één van de specialiteiten van Wagner-Stempel. Zo won de wijn uit het oogstjaar 2010 de titel ‘Beste witte wijn van Nederland’ op het Proefschrift Wijnconcours.
    Deze Sylvaner is veel subtieler dan we gewend zijn van de Elzassers. Een delicate wijn met honingmeloen en kweepeer in de geur. Deze fruittonen komen terug in de smaak, die sappig, fris en helder te noemen is. Ook de silvaner kent een mooie expressie van mineralen (staat op gedeeltelijk vulkanische grond) en de afdronk kent wit fruit en een zeer verfijnd kruidje.