Aantal personen
- 15 personen
Ingrediënten
Groenten
- 5 aubergines
- bloem
- 5 courgettes
- 1,5 Liter pomodori gepeld (blik)
Lasagne
- 150 gram Parmezaanse kaas
- 1 bos basilicum
- panko
Saus
- 4 grote tomaten
- 3 dl olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 bos basilicum
Omschrijving
Groenten
Snij de aubergines en courgettes in de lengte op de snijmachine in dunne (4mm) plakken. De aubergineplakken door de bloem halen en in olijfolie goudbruin bakken. Bak de courgette in olijfolie goudbruin. De aubergines en courgette laten uitlekken op keukenpapier. Laat de pomodori uitlekken, snij ze doormidden en verwijder de pitjes.
Lasagne
Bouw de lasagne op door een vorm te vullen met laagjes aubergine, courgette en tomaten. Strooi wat panko op de plakjes courgette. Tussen de laagjes wat zout, peper, fijngesneden basilicum en vers geraspte Parmezaanse kaas strooien.
Saus
Plisseer de tomaten, haal de pitjes eruit en snij ze in concassé. Hak de knoflook zeer fijn en verwarm het in de olijfolie. Vlak voor het opdienen de fijngesneden basilicum en tomaten in de warme knoflookolie roeren.
Eindbewerking en presentatie
Bak de lasagne 15 minuten af in een oven van 200°C. de lasagne in vierkanten snijden en wat uit laten lekken. Plaats een stuk lasagne op ieder bord en lepel wat saus eromheen.
We drinken erbij:
Domaine Gayda Figure Libre Freestyle Blanc 2012
Domaine Gayda is in 2003 opgericht en heeft zich binnen 10 jaar onder de beste domeinen van de Languedoc geschaard. Dit succes is vooral te danken aan wijnmaker Vincent Chansault. In de moderne cave worden alle percelen apart gevinifieerd om later de mooiste blends te kunnen maken. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt en de rendementen worden lager dan gemiddeld gehouden. De onderscheidingen stapelen zich inmiddels op met als hoogtepunt de verkiezing van ‘Beste witte wijn van Nederland’ op het Proefschrift Wijnconcours en de selectie van de Chemin de Moscou als één van de 50 beste wijnen van Frankrijk!
De Figure Libre is de bekendste lijn van Gayda. Hij heeft de klasse van een mooie witte Bourgogne. En dat uit de Languedoc, toch veel warmer dan de Bourgogne. Natuurlijk zit er -als onvervalste Languedoccer- geen druppel chardonnay in maar bestaat de blend uit grenache blanc, maccabeu, marsanne, chenin blanc en roussanne. Nadat de biologisch bewerkte druiven met de hand zijn geplukt, ondergaat de wijn een natuurlijke fermentatie en een rijping van 9 maanden op één en twee jaar oude eiken vaten. De wijn heeft een aromatische geur met tonen van steenfruit en kamperfoelie. In de smaak heeft de wijn een boeiende diepte, gewicht en concentratie. De houtlagering is subtiel op de achtergrond aanwezig en laat het fruit van perzik en fuji-appel volledig naar voren komen.