Receptuur van: Menu februari 2014

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Peer

    • 8 comice peren
    • 1 Liter water
    • 1 kg
    • 1/2 fles witte wijn

    Crème pâtissière

    • 2,5 dl melk
    • 60 gram
    • 60 gram eierdooiers
    • 1/2 vanillestokje
    • 20 gram roompoeder

    Amandelcrème

    • 125 gram boter
    • 125 gram amandelpoeder
    • 25 gram poedersuiker
    • 25 gram poire Williams
    • 250 gram crème pâtissière

    Coulis van kiwi

    • 8 kiwi's
    • 75 gram
    • citroensap

    Bladerdeeg

    • 1 kg bladerdeeg
    • eigeel

    Chocolade

    • chocolade

    Omschrijving

    Peer

    Schil de peren en halveer ze. Verwijder steeltje en klokkenhuis. Pocheer de peren 30 minuten in water, suiker en witte wijn en laat op een geperforeerde gastrobak uitlekken.

    Crème pâtissière

    Klop de dooiers met de helft van de suiker 5 minuten tot crème. Breng melk met de rest van de suiker, roompoeder en vanillestokje aan de kook. Schenk melk kloppend door de dooiers. Doe terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Stort de crème op een bord en bedek het met plasticfolie en laat afkoelen.

    Amandelcrème

    Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Vul een spuitzak met de amandelcrème.

    Coulis van kiwi

    Schil de kiwi’s en pureer ze samen met suiker en wat citroensap.

    Bladerdeeg

    Bestuif het werkblad met bloem. Rol een lap bladerdeeg uit op 2 mm dikte. Steek er peervormpjes uit. Kwast de randen in met eigeel. Vul de holte van de peren met amandelcrème en leg op het bladerdeeg. Rol een tweede lap bladerdeeg uit en bewerk het deeg met de deegraster roller. Steek er peervormpjes uit. Bedek de peer met de raster en kwast wat eigeel over het deeg. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten. Bak de peren 20 minuten op 200°C en daarna 25 minuten op 150°C.

    Chocolade

    Vouw een cornet van vetvrijpapier (of gebruik een spuitzak). Smelt de chocolade au bain-marie en vul het spuitzakje hiermee.

    Eindbewerking en presentatie Maak een decoratief patroontje van chocolade op de borden (reserveer ruimte voor de peer). Decoreer het bord met coulis van kiwi’s en abrikozen. Leg een warme peer op de borden.

    We drinken erbij:

    Domaine du Tariquet – Petit Manseng – Dernières Grives

    Wordt alleen in de beste oogstjaren gemaakt. De druiven worden overrijp geoogst en dat resulteert in een zeer bijzondere wijn. Mooie bleekgouden kleur. Zeer elegant bouquet met veel fruit. Aroma’s van abrikozen en daarna aroma’s van vanille, geroosterde eik en hinten van noga. De neus is verder zeer complex met aroma’s van fruit, kruiden en gele perzik. Een wijn met zeer intense tonen. Een prachtig uitgebalanceerde en volle wijn. De zoetheid en de aroma’s van vanille en toast zorgen samen voor een heerlijk lange afdronk.

    Deze wijn wordt alleen gemaakt in de beste oogstjaren als de kwaliteit van de druiven dat toelaat. De druiven worden overrijp geoogst en dat resulteert in een zeer bijzondere wijn.